Střelba na střelnici bez ZP (zbrojního průkazu)

Pokud máte zbrojní průkaz a jste v České republice, může váš kamarád střílet pod vaším dohledem na střelnici, ale je zde několik důležitých omezení a podmínek, na které je třeba brát ohled:

  1. Dohled: Pokud váš kamarád nemá zbrojní průkaz, musíte být po celou dobu, co střílí, přímo u něj a dbát na to, aby dodržoval všechna bezpečnostní pravidla, zásady bezpečné střelby a provozní řád střelnice. Neměli byste nechat bez dozoru svou zbraň někomu, kdo nemá zbrojní průkaz.

  2. Střelnice: Je důležité si předem ověřit, že střelnice, na kterou se chystáte jít, umožňuje osobám bez zbrojního průkazu střílet pod dozorem držitele zbrojního průkazu. Některé střelnice mohou mít vlastní pravidla týkající se této situace.

  3. Zákon: Ačkoliv zákon dovoluje osobám bez zbrojního průkazu střílet na střelnici pod dohledem držitele průkazu, nesmějí tyto osoby nosit nebo přepravovat zbraň mimo střelnici. Je na vás, abyste zajišťovali bezpečnou přepravu zbraně. Touto situací se zabývá zejména  §59 Svěření zbraně (zákon 119/2002 sb.)

  4. Odpovědnost: Jste zodpovědní za veškerou škodu nebo újmu na zdraví, které by mohly vzniknout, pokud by váš kamarád nesprávně zacházel se zbraní, kterou jste mu půjčili.

Důrazně doporučuji před návštěvou střelnice důkladně prostudovat platné zákony a nařízení týkající se střelby a zbraní v České republice a pro jistotu si celou věc s provozovatelem střelnice vyjasnit (ohledně vnitřních pravidel a postupů, které na dotyčné střelnici platí).

Koho můžete přivést na střelnici? 

Majitelé zbrojních průkazů mají přístup na střelnici, stejně tak osoby bez zbrojního průkazu, pokud jsou pod vedením instruktora. Pokud nemáte zbrojní průkaz, můžete na střelnici střílet, ale jen za doprovodu někoho s platným zbrojním průkazem. Mohou vás doprovázet přátelé nebo rodinní příslušníci (střelba je přístupná osobám nad 18 let s některými zákonem definovanými vyjímkami). Je však vaše odpovědnost zajistit bezpečné zacházení se zbraní, po celou dobu, kdy se zrbaní manipuluje někdo jiný musíte být přítomní a sledovat, co se se zbraní děje.

Všichni návštěvníci střelnice musí dodržovat bezpečnostní řád střelnice a postupy v něm uvedené (zejména zdržovat se v určených oblastech, do jakého prostoru nemířit apod.) Lidé pod vlivem alkoholu nebo drog nemají na střelnici co dělat, ať už jako střelci nebo diváci. Děti se mohou na střelnici přijít podívat, ale ty mladší 15 let musí být doprovázeny dospělým.