Survival Guide - Co jsou plyny a jak se před nimi chránit?

image 4jpg

Informační série - co jsou plyny, výpary a aerosoly a jak se před nimi chránit

Část první - plyny

Plyny jsou formou hmoty, která nemá pevný ani kapalný stav při běžných teplotách a tlacích. V plynném stavu se molekuly a atomy látky volně pohybují a nejsou vázány do pevné struktury. To znamená, že plyny nemají určitý tvar ani objem, a jejich objem se může snadno změnit v souladu s tlakem a teplotou. Plyny a kapaliny tak logicky zaujímají tvar nádoby / prostoru, ve které se nacházejí.

Plyny jsou jedním ze tří základních skupenství látek. Dalšími dvěma jsou kapaliny a pevné látky. Při dostatečně nízkých teplotách nebo dostatečně vysokých tlacích mohou plyny přejít do kapalného nebo pevného stavu, což se nazývá kondenzace a tuhnutí.

Plyny mohou být neviditelné, některé však mají charakteristickou barvu nebo vůni. Některé plyny, jako je kyslík a dusík, jsou součástí vzduchu, který dýcháme, a jsou pro nás nezbytné pro podporu života na zemi. Avšak některé plyny jsou toxické nebo nebezpečné, jedná se o látky jako je oxid uhelnatý, oxid dusičitý nebo metan. Tyo plyny mohou představovat riziko pro zdraví osob nebo zvířat nebo mohou ohrozit životní prostředí.

Při kontaktu s plyny je důležité mít napaměti základní poučku o toxickýchlátkách:
Každá látka je potenciálně nebezpečná, záleží na její koncetraci a délce expozice.

V tomto textu se často vyskytují pojmy jako ochranné prostředky (masky, respirátory) nebo ochranné oblečení, případně brýle. Nejvhodnější je však využít praktické řešení v podobě ochranné dýchací masky. která v kombinaci s vhodným filtrem nabízí relativně veliký stupeň ochrany.
O postupu, jak vybrat účinnou ochranu dýchacích cest, jsme psali zde.

Nejběžnějšími nebezpečnýmy plyny, které mohou být pro naše zdraví škodlivé, jsou zejména:

  • Oxid uhelnatý (CO2) - bezparvá látka, bez zápachu. Vzniká jako produkt nedokonalého spalování fosiclních paliv. Toxický plyn způsobující otravu tak, že blokuje vázání molekul kyslíku v krvi.
  • Oxid dusičitý (NO2) - červenohnědý jedovatý plyn se zápachem podobným chloru. Vzniká jako vedlejší produkt spalování a pro dýchací cesty je dráždivý. 
  • Hlavní zdroje oxidu dusičitého jsou spojeny s lidskou činností, zejména spalováním fosilních paliv ve vozidlech, průmyslových zařízeních nebo v elektrárnách. Procesem spalování se uvolňuje do vzduchu, kde se váže na kyslík. Způsobuje kašel, dušnost a při dlouhé expozici respirační onemocnění. Emise oxidu dusičitého také mohou přispívatk tvorbě smogu.
no2PNG
  • Amoniak (NH3) - bezbarvý plyn s charakteristickým štiplavým (pálivým) pronikavým zápachem. Využívá se nejčastěji jako průmyslové hnojivo nebo čistící prostředek. Je to dráždívá látka způsobující potráždění očí, kůže a dýchacích cest. 
  • V prostředí, kde je vysoká koncentrace amoniaku, je vhodné kromě ochrany dýchacích cest využít i ochranné oblečení, aby se zabránilo intoxikací (otravou) přes kůži. 
  • Amoniak není sám o sobě výbušný nebo hořlavý, za běžných teplot se nezapaluje ani nevybuchuje. S některými oxidanty, jako je chlor, brom nebo kyslík však může vytvářet hořlavé a výbušné směsi. Jako například výbuch skladu amoniaku v Bejrůtu v Libanonu v roce 2021.
fpubh-09-657996-g002jpg
  • Chlór (Cl2) - je žlutozelený plyn s ostrým zápachem. Má dráždivé vlastnosti s schopnost způsobovat vážné respirační problémy. Hlavní nebezpeční spojované s chlórem je především jeho silná toxicita, která působí primárně na dýchací cesty a způsobuje vážné podráždění, kašel, dušnost a dýchací obtíže. Při vyšších kocnentracích může způsobit vážné poškození plic nebo smrt. 
  • Chlór je velmi reaktivní plyn, s jinými látkami reaguje za vzniku nebezpečných sloučenin. Při reakci s tuky nebo olejemi může vytvářet horlavé směsi.
  • Chlór je hořlavý plyn, ve vzduchu může vytvářet hořlavé směsi. 
  • Chlór je široce využívaná průmyslová látka, zjeména při výrobě dezinfekčních prostředků a plastů ale také pri dezinfekci pitné vody a bazénů. Při kontaktu s prostředím, ve kterém je možná expozice chlórem, je důležité používat ochranné prostředky dýchacích cest, ochranné oblečení a brýle.
c8034e32-7af9-44a7-8129-381bc1a5dfedjpg
  • Sirovodík (H2S, Sulfan) - toxický, nebezpečný plyn, smrtelný při vyšších koncentracích. Páchne zápachem po shnilých vejcích nebo zkaženém zelí. Při vyšší koncentraci může vyřadit lidské čichové buňky, takže jej bude těžší zaznamenat. 
  • Je vysoce toxický plyn s rychlým nástupním účinkem. Po vdechnutí okamžitě poškozuje nervový systém a způsobuje dýchací obtíže, závratě, mdloby a smrt. Je znám svým anestetickým účinkem, což vede k ztrátě vědomí a následnému zvýšení rizika úmrtí.
  • Je to hořlavý plyn, který ve vzduchu vytváří výbušné směsi.
  • Často se vysketuje v průmyslových a přírodních procesech, při rafinaci ropy, výrobě papíru, čištění odpadních vod nebo při geologické činnosti. 
  • Při kontaktu se sirovodíkem je důležité využívat ochranné postředky jako respirátory, ochranné oblečení a brýle.
  • Metan (CH4) - bezbarvý, neviditelný plyn bez zýpachu. Sám o sobě není toxický a pro člověka nezpůsobuje akutní nebo chronické zdravotní problémy při běžných koncentracích, při kterých se vyskytuje v přírodě. 
  • Je hořlavý plyn, ve vzduchu vytváří lehce vznítitelné výbušné směsi.

Důležitým zdrojem expozice je zejména průmysl -  v průmyslu se plyny často používají jako palivo, pro chemické reakce, chlazení nebo jiné technické procesy. 

Plyn, výpar a aerosol jsou tři různé formy látky, které se liší v uspořádání a rozptýlení jejich částic.  

Celkově lze říci, že plyn, výpar a aerosol jsou tři formy látky v různých agregátních stavech. Plyn je forma látky, ve které se atomy nebo molekuly volně pohybují, výpar vzniká z kapaliny při zahřátí na určitou teplotu a tlak, a aerosol je směs pevných nebo kapalných částic rozptýlených v plynném médiu.