Túlélési útmutató - Mi azok a gázok és hogyan védjük magunkat ellenük?

image 4jpg

Információs sorozat - gázok, gőzök és aeroszolok és hogyan védhetjük magunkat ellenük

Első rész - gázok

A gázok olyan anyagok formája, amelyeknek nincs szilárd vagy folyékony állapota normál hőmérsékleten és nyomáson. A gázokban az anyag molekulái és atomjai szabadon mozognak, és nincsenek szilárd struktúrába kötve. Ez azt jelenti, hogy a gázoknak nincs meghatározott alakjuk vagy térfogatuk, és térfogatuk könnyen változtatható a nyomás és a hőmérséklet függvényében.

A gázok az anyagok három alapvető állapotának egyike. A másik kettő a folyadékok és a szilárd anyagok. Elég alacsony hőmérsékleten vagy elégségesen magas nyomáson a gázok folyékony vagy szilárd állapotba kerülhetnek, ami kondenzációnak és szilárdulásnak nevezhető.

A gázok nem láthatóak, nincs színük vagy illatuk. Néhány gáz, mint az oxigén és a nitrogén, része a levegőnek, amit belélegzünk, és létfontosságúak az életünkhöz. Azonban néhány gáz mérgező vagy veszélyes lehet, például szén-monoxid, nitrogén-oxid vagy metán, és veszélyt jelenthet az egészségre vagy a környezetre.

A gázokkal való érintkezés során fontos, hogy figyelembe vegyük a mérgező anyagokról szóló alapvető ismereteket: 

Minden anyag potenciálisan veszélyes, a veszély mértéke a koncentrációtól és az expozíció időtartamától függ.

Ebben a szövegben gyakran előfordulnak olyan kifejezések, mint védőeszközök (maszkok, légzőkészülékek) vagy védőruházat, esetleg szemüveg. Azonban a legjobb megoldás a légzési maszk használata, amely megfelelő szűrővel kombinálva viszonylag magas szintű védelmet nyújt. A hatékony légútvédő kiválasztásáról itt írtunk.

A leggyakoribb veszélyes gázok, amelyek károsíthatják egészségünket, különösen:

no2PNG

  • Az ammónia (NH3) - színtelen gáz, jellegzetes égető, átható szagú. Leggyakrabban ipari műtrágyaként vagy tisztítószerként használják. Ez egy irritáló anyag, amely irritációt okozhat a szemekben, a bőrön és a légutakban. 
  • Környezetben, ahol magas az ammónia koncentrációja, célszerű a légutak védelme mellett védőruházatot is viselni, hogy megelőzzük a bőrön keresztüli mérgezést. 
  • Az ammónia önmagában nem robbanásveszélyes vagy gyúlékony, normál hőmérsékleten nem gyullad meg vagy nem robban fel. Azonban néhány oxidálóval, mint a klórral, brómmal vagy oxigénnel, gyúlékony és robbanásveszélyes keverékeket képezhet. Például az ammónia raktár robbanása Bejrútban, Libanonban, 2021-ben ilyen volt.
fpubh-09-657996-g002jpg

  • Klór (Cl2) - sárga-zöld gáz, melynek éles szaga van. Irritatív tulajdonságai miatt komoly légzőszervi problémákat okozhat. A klór fő veszélye elsősorban az erős toxicitásában rejlik, amely elsősorban a légzőszervekre hat, és komoly irritációt, köhögést, légszomjat és légzési nehézséget okozhat. Magasabb koncentrációkban súlyos tüdőkárosodást vagy halált okozhat. 
  • A klór nagyon reaktív gáz, más anyagokkal reagálva veszélyes vegyületeket képezhet. Reakcióba lépve zsírokkal vagy olajokkal, könnyen gyúlékony keverékeket hoz létre. 
  • A klór gyúlékony gáz, levegőben könnyen gyúlékony keverékeket képez. 
  • A klórt széles körben használják ipari anyagként, különösen fertőtlenítőszerek és műanyagok gyártásában, de ivóvíz és medencék fertőtlenítésére is alkalmazzák. Az olyan környezetekben, ahol klórral való expozíció lehetséges, fontos légzőszervi védőeszközöket, védőruházatot és szemüveget használni.

c8034e32-7af9-44a7-8129-381bc1a5dfedjpg

  • Kénvegyület (H2S, hidrogén-szulfid) - mérgező és veszélyes gáz, magasabb koncentrációkban halálos lehet. Büdös szagú, mint a rothadt tojás vagy romlott káposzta. Magas koncentráció esetén képes kikapcsolni az emberi szaglósejteket, így nehezebb észlelni jelenlétét. 
  • Ez egy erősen mérgező gáz, gyors hatású. Belélegzése azonnal károsítja az idegrendszert, légzési nehézséget, szédülést, ájulást és halált okozhat. Ismert érzéstelenítő hatásáról, ami eszméletvesztést okoz és növeli a halálozás kockázatát. 
  • Gyúlékony gáz, levegőben könnyen robbanékony keverékeket képez. 
  • Gyakran előfordul ipari és természetes folyamatokban, például olajfinomítás, papírgyártás, szennyvíztisztítás vagy geológiai tevékenységek során. Szigorúan szükséges védőeszközök használata érintkezéskor, mint légzőkészülékek, védőruházat és szemüveg.
  • Metán (CH4) - színtelen, láthatatlan gáz, szag nélkül. Önmagában nem mérgező, és az ember számára nem okoz akut vagy krónikus egészségügyi problémákat a természetes környezetben előforduló normális koncentrációkban. 
  • Gyúlékony gáz, levegőben könnyen gyúlékony keverékeket képez.

Az expozíció fontos forrása különösen az ipar - az iparban a gázokat gyakran használják üzemanyagként, kémiai reakciókhoz, hűtéshez vagy más műszaki folyamatokhoz.

Gáz, gőz és aeroszol három különböző anyagforma, amelyek különböznek a részecskék elrendezésében és szétoszlásában.

Összességében elmondható, hogy a gáz, a gőz és az aeroszol három anyagforma különböző agregációs állapotokban. A gáz olyan anyagforma, amelyben az atomok vagy molekulák szabadon mozognak, a gőz pedig folyadékból keletkezik, amikor egy bizonyos hőmérsékletre és nyomásra hevítik, és az aeroszol szilárd vagy folyékony részecskék keveréke, amelyek szétszóródnak egy gáz közegben.