Баста - УРБАН - rozbor písně (1.část)

Učit se nové slovíčka z kontextu je zásadní pro pochopení hlubšího významu a taky pro získání dovednosti "číst mezi řádky". První část songu od ruského autora Баста s názvem Урбан se zabývá problémy (проблемы) a odhodláním (решимость) být rapperem v městském prostředí (городская среда). Texty (тексты) zdůrazňují tlaky (давление) a překážky (препятствия), kterým umělec (артист) čelí při sledování své vášně (страсть). Popisují městské prostředí (городская среда) jako temné a bez světla (свет), symbolizující boj (борьба). Přesto umělec (артист) zůstává věrný svému řemeslu (ремесло), odmítá materialistické hodnoty (материалистические ценности) a snaží se zůstat autentický (аутентичный) navzdory tlakům společnosti (общество) a ekonomickým výzvám (экономические вызовы). Píseň (песня) vysílá poselství (послание) vytrvalosti (настойчивость) a nekompromisnosti (бескомпромиссность) ve snaze o své sny (мечты).

Мне многие советуют, браза, пора завязывать
Мол, в жизни важны маза и материальная база
У тебя взятая в кредит битая не раз чёрная мазда
  • "браза": This is slang for "брат" (brother). In a more formal context, this would be "друг" (friend) or "коллега" (colleague).

  • "завязывать": This slang means to stop doing something, often used in the context of quitting a bad habit. In a formal context, it would be "прекращать" (to cease) or "заканчивать" (to finish).

  • "маза": This slang refers to opportunities or chances. In formal language, it would be "возможности" (opportunities) or "шансы" (chances).

  • "битая": In this context, it means a damaged or wrecked car. Formally, it would be "повреждённая" (damaged) or "разбитая" (wrecked).

Pro potřeby učení doporučuju si daný text několikrát přepsat a jednotlivé slova nahrazovat pomocí synonym. Získáte tak možnost si několikrát zopakovat dané souvětí (lidský mozek potřebuje repetici v průměru 7 - 9x než si danou věc uloží do dlouhodobé paměti).

IMG_20240706_093649jpg