Angličtina - častý strašák s názvem kondicionál? (SLP 2222)

Kondicionály jsou podmínkové věty, které nejsou tak hrozné, jako vypadají. Je to základní systém spojování vět. Funguje na principu "když se stane něco, tak se stane toto" nebo "kdyby se stalo toto, stane se toto".

Angličtina má čtyři základní typy kondicionálů, které se používají k vyjádření hypotetických situací a jejich možných výsledků. Všimněte si toho, že jak stoupá číslo označující kondicionál (od nultého do třetího) tak klesá samotná pravděpodobnost toho, že se daná podmínka stane. Jsou to:

  1. Nulový kondicionál (zero conditional) - struktura "DOES - DOES" vyjadřuje obecné pravdy nebo vědecké fakty, například: "If you heat ice, it melts."  HODNĚ MEGA MOC PRAVDĚPODOBNÝ
  2. První kondicionál (first conditional) - struktura "IT DOES - IT WILL" vyjadřuje reálnou možnost, že se něco stane v budoucnosti, například: "If it rains tomorrow, we will cancel the trip."  !!! V PRVNÍM KONDICIONÁLU MUSÍ BÝT VŽDY PŘÍTOMNÝ ČAS !!!
  3. Druhý kondicionál (second conditional) - struktura "IT WAS - IT WOULD" se používá pro nereálné nebo hypotetické situace a možnosti v současnosti nebo budoucnosti, například: "If I won the lottery, I would buy a house." nebo "If I was (nebo were, pokud máme komunikaci na formální úrovni) a millionaire, I would buy a private jet" NĚCO CO BY SE MOHLO TEORETICKY STÁT, ALE PRAVDĚPODOBNĚ SE TO NESTANE - v první větě "would" nepoužijeme, první věta nevyjadřuje podmiňovací způsob
  4. Třetí kondicionál (third conditional) - struktura "I HAD DONE - I WOULD HAVE DONE" vyjadřuje hypotetické situace v minulosti, například: "If I had known you were in town, I would have called you." A protože se bavíme o minulosti, ve které je více dějů (jeden například včera, druhý předevčírem) musíme proto jeden z dějů označit předminulým časem a druhý časem předpřítomným. ABSOLUTNĚ NEREÁLNÁ SITUACE - "kdybych se býval učil na zkoušku, udělal bych ji" :)

NOTE: sloveso WOULD je klíčové modální sloveso, které se mimojiné ve spojení s kondicionály používá k vyjádření podmíněného způsobu.

Kromě těchto základních typů existují také smíšené kondicionály, které kombinují časové rámce různých kondicionálů pro vyjádření složitějších situací.

Smíšené kondicionály (mixed conditionals) v angličtině jsou struktury, které kombinují různé časy a situace z druhého a třetího kondicionálu. Tím umožňují vyjádřit složitější vztahy mezi minulostí, současností a budoucností. Používají se k vyjádření hypotetických situací, kde jsou důsledky nebo podmínky rozloženy mezi různé časové rámce. Zde jsou dva nejčastější typy smíšených kondicionálů:

  1. Minulost → Současnost (třetí → druhý kondicionál): Tento typ kombinuje podmínku v minulém čase (jako ve třetím kondicionálu) s důsledkem v přítomném čase (jako ve druhém kondicionálu). Například:

    • "If you had studied harder, you would be at university now." Tady "had studied" (minulý čas) značí hypotetickou akci v minulosti a "would be" (přítomný čas) vyjadřuje současný důsledek.
  2. Minulost → Budoucnost (třetí → první kondicionál): Tento typ kombinuje minulou podmínku s důsledkem, který ovlivňuje budoucnost. Například:

    • "If I had gotten the job, I would be traveling to Japan next month." Tady "had gotten" vyjadřuje nesplněnou podmínku v minulosti a "would be traveling" ukazuje, jak by tato minulá akce ovlivnila budoucí situaci. Kdybych v minulosti dostal tu práci, příští měsíc bych cestoval do Japonska.

NOTE: smíšené kondicionály mají strukturu věty podmínkové "IF CLAUSE" a následně větu hlavní. Je důležité rozlišovat, jestli daná podmínka vychází ze současnosti, nebo z minulosti. Podle toho se poté mechanicky odvodí výsledná podobna věty hlavní (v případě "IF věty" v druhém kondicionálu (DIDN'T LOVE YOU) použijeme třetí kondicionál ve větě hlavní -  struktura might / could / would + have + past participle a v případě "IF věty" v třetím kondicionálu (HADN'T LOVED YOU) použijeme větu hlavní v druhém kondicionálu tedy pouze might / could / would + infinitiv).

Smíšené kondicionály jsou užitečné pro vyjádření složitějších hypotetických situací nebo když chcete naznačit, jak minulé rozhodnutí ovlivnily současné nebo budoucí okolnosti. Jsou to pokročilejší gramatické struktury, které vyžadují dobré porozumění časů a módů v angličtině.

Použití kondicionálů můžeš potrénovat tady :)