CBRN - Antrax (česky) SLP 3333

Antrax (sněť slezinná, uhlák) je způsobena bakterií Bacillus anthracis. Je to zoonotické onemocnění hospodářských zvířat (dobytka) ale přenáší se i na člověka. Častá náplň biologických ZHN. Přenos z člověka na člověka není prokázán. Vysoce infekční onemocnění, přenáší se alimentárně, perkutánně a respiračně. Prevencí je očkování, omezování kontaktu s dobytkem apod.

Tři varianty:

Plicní (inhalační)– vysoká úmrtnost, bez lékařského zákroku končí smrtí, příznaky podobné chřipce a pak silné pneumonii. Léčba za pomocí antibiotik. LD je kolem 10-20 tisíc spor. Inkubační doba jeden až několik dnů.

Střevní (gastrointestinální) – vzniká alimentačním průnikem do organizmu. Infekce žaludku a střev, smrtelná v 25 – 60% případů. Projevuje se krví ve zvratcích a stolici. Léčí se antibiotiky.
PDF Anthrax of the Gastrointestinal Tract  Semantic Scholar

90% - nejčastější Kožní varianta– uhlák – vzniká perkutánním vstupem do organismu. Projevuje se jako infekce kůže, silným svěděním v místě vstupu, doprovázený vznikem tmavého / černého puchýře. (Inkubační doba 1 – 2 týdny). Posléze se objevují velké, nebolestivé a nekrotické vředy (nekróza - odumření části tkáně po přerušení cévního zásobení krví po úrazu, infekci apod). . Smrtnost ve 20% případů.

Anthrax Images  Immunizeorg

Používá se jako biologická zbraň – je vhodný pro přenos vzdušnou cestou, jednoduše kultivovaný, spory mají vysokou výdrž.

Účinnost – 100 – 200 úmrtí a stejné množství doživotně postižených na každý gram anthraxu

Použit v Japonsko-čínské válce (jednotka 731), USA jej vyráběly do roku 1972, SSSR i po té ->sverdlovský incident 1979 – únik antraxu z výrobny.

Biological Chernobyl - The Sverdlovsk Incident