Srovnání prachů WC846 a IMR8208M

Stručné srovnání prachů WC846 a IMR8208M

:

Prach WC846

    • Původ: WC846 je prach složený z miniaturních kuliček, je to typ hnacího média, který se vyznačuje sférickými granulemi kulovitého tvaru. Původně se jednalo o vojenský prach používaný pro munici NATO 7,62 (v podstatě 0,308 Winchester).

    • Využití: Běžně se používá pro přebíjení nábojů .223 Remington a .308 Winchester mezi civilními přebíječi. Často je považován za protějšek nebo prach podobný komerčním prachům, jako je BLC-2.

    • Vlastnosti: Stejně jako u mnoha kuličkových prášků má WC846 tendenci fungovat velmi dobře, což znamená, že při použití prachových měrek poskytuje konzistentní náplně prachu. To je způsobeno jeho malými kulovými zrny, která se hladce přesypávají.


IMR8208M (také známý jako IMR 8208 XBR):

    • Původ: Jedná se o extrudovaný prach, což znamená, že jeho granule mají válcový (nebo tyčovitý) tvar. Zkratka „IMR“ znamená „Improved Military Rifle“ (vylepšená vojenská puška). XBR v obchodním názvu naznačuje, že je součástí řady pokročilých prachů IMR.

    • Extruze je výrobní proces, při kterém je materiál tlačen nebo tažen skrze tvarovanou trysku či formu za účelem získání produktu s konstantním průřezem. Extruzní procesy jsou běžně využívány v průmyslu, zejména při výrobě různých plastových a kovových profilů.

    • Využití: Je známý svým výkonem v ráži .223 Remington, ale je dostatečně všestranný pro použití v různých kalibrech, zejména v menších rážích.

    • Vlastnosti: Jednou z pozoruhodných vlastností IMR 8208 XBR je jeho nízkou citlivost na změny teploty. To znamená, že jeho výkon zůstává relativně konzistentní v širokém rozsahu teplot, díky čemuž je populární mezi přesnými střelci a těmi, kteří střílejí v různých klimatických podmínkách.

Je důležité si uvědomit, že při přebíjení munice je vždy třeba se řídit renomovanými údaji o navážce. Vyměňovat prachy na základě návrhů někoho jiného, aniž by jste si ověřili údaje o druhém prachu, se nedoporučuje.. Veškeré důležité údaje jsou dohledatelné v bezpečnostních listech. Velká navážka nebo použití nevhodného prachu při přebíjení může mít za následek působení nebezpečných tlaků a potenciální poškození střelné zbraně nebo dokonce zranění střelce.

WC846 a IMR 8208 XBR (nebo IMR8208M) jsou jednoznačně odlišné prachy a mají jedinečné vlastnosti, které ovlivňují jejich výkon při použití ve střelivu.

Níže je popsáno stručné srovnání obou prachů v některých klíčových parametrech:

Tvar/forma granule:

  • WC846: Kuličkový prach, charakterizovaný malými sférickými granulemi. Tento tvar obecně vede k hladkému dávkování, což umožňuje konzistentní přebíjení při použití mechanických pracovních nástrojů.
  • IMR 8208 XBR: Extrudovaný prášek, vyrobený z malých válcových nebo tyčinkovitých granulí. V závislosti na konkrétním složení a procesu řezání se mohou extrudované prachy lišit délkou a průměrem.

Rychlost hoření:

  • WC846: Jeho rychlost hoření je taková, že se často používá pro kalibry jako .308 Winchester nebo .223 Remington, což jej řadí do kategorie se střední rychlostí hoření, i když přesné umístění se může lišit v závislosti na konkrétní referenční tabulce.
  • IMR 8208 XBR: Tento prášek má rychlost hoření, která je vhodná i pro nábojnice, jako je .223 Remington. Je umístěn v podobném rozsahu rychlosti hoření jako WC846, ale přesné rychlosti hoření nemusí být totožné, takže přímá náhrada bez odkazu na konkrétní data hoření je nebezpečná.

Teplotní citlivost:

  • WC846: Stejně jako mnoho kuličkových prachů může WC846 vykazovat větší citlivost na změny teploty než některé jiné moderní prachy. To znamená, že jeho výkon (rychlost hoření, tlak atd.) se může výrazněji lišit s kolísáním teploty.
  • IMR 8208 XBR: Jednou z jeho vynikajících vlastností je citlivost na nízké teploty. Jeho výkon zůstává konzistentnější při různých teplotách. To je zvláště cenné pro přesné střelce nebo pro střelce v různých klimatických podmínkách.

Aplikace:

  • WC846: Zatímco původně pro munici NATO 7,62, díky svým vlastnostem je vhodný pro řadu puškových ráží, zejména .223 Remington a .308 Winchester.
  • IMR 8208 XBR: Tento prach je všestranný, ale vyniká zejména v nábojnicích s malými až středními průměry.
Původ a vývoj:
  • WC846: Kuličkový prach vojenského původu.
  • IMR 8208 XBR: Vyvinuto jako součást pokročilé řady prachů IMR se zaměřením na moderní potřeby, jako je snížená citlivost na teplotu.