Survivorship Bias (česky)

Co je to Survivorship Bias?

Znáte ten pocit, když sledujete příběhy o jiných lidech, kteří dosáhli mimořádného úspěchu a snažíte se je napodobovat, věříce, že postupováním podle jejich kroků dosáhnete stejného výsledku? Zde nastupuje fenomén zvaný "survivorship bias", a je důležité rozpoznat jeho pasti. 

Survivorship bias (syndrom přeživšího) je tendence klást důraz na jednotlivce nebo události, které "přežily" určitý proces, zatímco ignorujeme ty, které v procesu selhaly či byly eliminovány. V důsledku toho naše analýzy a vnímání situace může být zkreslené a neúplné. 

Proč je to důležité o syndromu "přeživšího" vědět?

Survivorship bias může vést k nesprávným rozhodnutím v různých oblastech, protože přehlížíme všechny relevantní informace. Například:

  • V podnikání může survivalship bias vést k přehlížení neúspěšných strategií a podnikatelských modelů.
  • V investicích můžeme ignorovat rizika spojená s investováním do akcií, které vypadají dobře na základě jejich historického výkonu.
  • V osobním životě můžeme dát přílišnou váhu radám úspěšných lidí, aniž bychom brali v úvahu všechny faktory, které přispěly k jejich úspěchu.

Jak se vyvarovat této pasti?

  1. Dívejte se na celý obrázek (follow the bigger picture): Analyzujte nejen úspěšné příběhy, ale také neúspěšné. To vám poskytne komplexní pohled na situaci.
  2. Pokládejte si správne otázky: Když slyšíte o úspěšné strategii nebo přístupu, zeptejte se, kolik lidí zkoušelo stejnou strategii a neuspělo.
  3. Hledejte skryté proměnné: Úspěch často není výsledkem jednoho faktoru, ale kombinace mnoha různých okolností.

Příběh o letadlech a poškození z boje

Jedním z nejznámějších příkladů survivorship bias je příběh z druhé světové války. Vojenští stratégové zkoumali letadla vracející se z misí, aby zjistili, kde by měli posílit jejich obrnění. Zpočátku se zdálo logické posílit oblasti s největším počtem střelných ran. Avšak bylo upozorněno, že oblasti bez střelných ran by měly být považovány za kritičtější. Proč? Protože letadla zasažená v těchto oblastech se pravděpodobně nikdy nevrátila.

Pokud se zaměříme na analýzu dat získanou na základě prozkoumání stavu letadel, která se poškozená vrátila z boje, dostaneme tento výsledek (červené body znázorňují místa, která byla zasáhnuta nepřátelskou protileteckou palbou).

Survivorship bias - Wikipedia


Na první pohled by většinu hodnotitelů napadlo, že právě tato místa (znázorněno modrými plochami) jsou klíčová pro vyřazení letounu z boje. Za tímto chybným úsudkem může být mnoho faktorů, subjektivní vnímání reality, estetické cítění nebo pseudo-pragmatický přístup zaměřit se na viditelný problém. Pravděpodobně máme špatně nastavené hodnoty (aktiva), které chceme chránit (tedy u nich snížit hodnotu ohrožení). Naším cílem pravděpodobně nebude, aby se nám letadla vracela esteticky pěkná a bez viditelného poškození. Naopak, měli bychom usilovat o to, aby se nám pokud možno co nejvíce letadel vrátilo zpět. Toto vymezení aktiva (aktivum je zde letadlo, které splnilo misi a vrátilo se zpět) nám rozšiřuje obzor, který musíme v přemýšlení rovněž obsáhnout. Fakt, že se nám tedy letadla vrátila z boje zpět, znamená, že tyto stroje svůj účel splnily a v rámci zlepšení současné situace (eliminace velkého počtu ztrát) se tedy na navrácené letouny zaměřovat nesmíme.

Screenshot 2023-10-22 131233png

Obrácením hodnotileského pohledu o 180 stupňů se tedy podívejme na stejný problém (poškození letadel neopřátelskou palbou), tentokrát si však položme otázku, proč se některé letadla nevrátila. Vezmeme-li v potaz, že poškození letadel je víceméně náhodné (nedá se určit, která část letounu je nejčastěji zasahována), budeme vycházet z předpokladu, že letadla, která se nevrátila, byla zasažena právě v místech, která na navrátivšíchse letounech poškozeny nejsou. Na obrázku vyznačeno oranžově.

survivalship bias 3png
Zaměřením se na právě tyto klíčové části trupu letounů dokážeme redukovat riziko, že se stroj z mise nevrátí.

A kde nejčastěji uplatňujeme zkreslené vnímání reality (survivalship bias) ?
  1. Knihy a kurzy o podnikání: Bestsellery a populární kurzy často zdůrazňují příběhy o úspěchu známých podnikatelů a doporučují, abychom je napodobovali. Co však často chybí, je skutečnost, že za každým úspěšným podnikatelem stojí tisíce jiných, kteří zkoušeli podobné strategie a neuspěli.

  2. Sport: Můžeme obdivovat sportovce, kteří dosáhli na vrchol, a snažit se napodobovat jejich tréninkové rutiny, stravovací návyky atd. Avšak tisíce dalších sportovců s podobnými návyky a rutinami možná nikdy nedosáhli stejné úrovně úspěchu.

  3. Hudba a film: Mnoho lidí se snaží proniknout do hudebního nebo filmového průmyslu inspirováno úspěchem svých oblíbených umělců. Nicméně za každým úspěšným umělcem je mnoho talentovaných jednotlivců, kteří nikdy nedosáhli širšího uznání.

  4. Startupy a technologické firmy: Když slyšíme o úspěchu společností jako je Apple, Google nebo Facebook, můžeme mít tendenci předpokládat, že stačí mít skvělý nápad a to je vše. Ve skutečnosti je však mnoho technologických firem s brilantními nápady, které zkrachovaly nebo nikdy nezískaly popularitu.

  5. Investování: Investor může sledovat historický výkon akcií nebo fondů a investovat do nich s předpokladem, že budou v budoucnosti stejně úspěšné. Toto může ignorovat skutečnost, že mnoho investičních příležitostí s podobným potenciálem ztratilo hodnotu.

  6. Vzdělávání a kariéra: Studenti mohou sledovat úspěšné absolventy svých škol a snažit se je napodobovat v přesvědčení, že budou mít stejný úspěch. Avšak nemusí brát v úvahu mnoho dalších faktorů, které mohly ovlivnit kariérní cesty těchto absolventů.

Případová studie firmy Quibi

Jedním z klasických příkladů, kdy firma chtěla napodobit cizí vzor a pravděpodobně při tom mimoděk uplatnila principy survivorship bias (což vedlo k jejímu tržnímu selhání) je příběh společnosti Quibi.

Quibi byla streamingová služba založená v roce 2020 významnými mediálními osobnostmi Jeffreyem Katzenbergem a Meg Whitman. Společnost měla jedinečný koncept: poskytovat vysokokvalitní krátké video segmenty (nejvýše 10 minut) optimalizované pro mobilní zařízení. Předpokládalo se, že to bude ideální pro mladou generaci, která konzumuje obsah na cestách.

Firma Quibi se snažila napodobit úspěch jiných streamingových služeb, zejména Netflixu, a snažila se toho dosáhnout tím, že investovala do vysokokvalitního obsahu s významnými hollywoodskými hvězdami.

Kde mohl být survivorship bias?

  • Quibi se zaměřil na to, co fungovalo pro jiné streamingové služby, ale možná přehlížel mnoho neúspěšných služeb, které se snažily proniknout na trh a selhaly. Fungující model jedné společnosti nemusí nutně fungovat pro jinou, zejména v tak konkurenčním prostředí.

  • Quibi předpokládal, že výhradně mobilní platforma s krátkými segmenty bude automaticky úspěšná mezi mladými lidmi, protože se zdálo, že tento formát je populární na jiných platformách, jako je TikTok. Avšak přehlíželi možná skutečnost, že uživatelé na platformách jako TikTok hledají autentický obsah vytvářený uživateli, nikoli vysokorozpočtový hollywoodský obsah.

Výsledkem bylo, že firma Quibi nesplnila očekávání a po méně než šesti měsících provozu oznámila svůj záměr ukončit službu. Mnoho jiných faktorů ale rovněž přispělo k neúspěchu Quibi, včetně technických omezení, konkurence a pandemie COVID-19, ale survivorship bias mohl rovněž sehrát roli v jejich strategickém rozhodování a hodnocení situace.


Doporučení na závěr

Survivorship bias je skrytým nebezpečím, které může ovlivnit naše rozhodování v mnoha oblastech života. Chápání tohoto fenoménu a kritické myšlení může pomoci rozpoznat a vyvarovat se jeho pastí. Je proto důrazně doporučováno, vhodně vybírat referenční vzorky "z obou stran bariády", tedy jak ty kladné, tak ty záporné. Rovněž je vhodné hodnotit získané informace kontextuálně v rámci jednoho celku s pevně definovanými proměnnými (ceny, tržní situace, politické aspekty apod.). Pro základní přehled proměnných hodnot, které mají na sestavení referenčního rámce (scénáře) zásadní vliv, je vhodné použít metody jako SWOT, Brainstorming, Lessons learned apod. Ve výsledku jde tedy o psychologický problém, kdy lidé primárně mají tendence řešit viditelné problémy (tedy v našem případě s letadly jde o přístup "zaměřme se na díry v trupu"). Aby k aktivaci skrytého nebezpečí "fenoménu přeživšího" nedocházelo, pracujte jako krizový manažer v týmu hodnotitelů. Kromě toho, že "víc očí víc vidí", budete schopni s předstihem rozeznat "spící hrozby", které mohou mít pákový efekt na celý systém.